5 ежедневни витамини, от които имаш нужда

5 ежедневни витамини, от които имаш нужда!

Споделяне

Има 5 ежедневни витамини, от които всички се нуждаем най-много. С малки промени в ежедневното ти хранене, можеш да осигуриш изцяло количеството от витамини, необходимо на организма ти за правилното му функциониране.

Кои са тези 5 ежедневни витамини и как да си ги набавим?

Витамин B12

Витамин Б12 спомага тялото ти в производството на енергия и ДНК, също така поддържа здрави кръвните клетки. За да получиш всички тези ползи, трябва да го усвоиш правилно. С напредването на възрастта, организма ти започва по-друдно да разгражда протеините.

Как да си го набавим чрез храна?

Vitamin B12 може да се набави чрез риба и други морски дарове, месо, яйца, мляко и млечни продукти.

Вегетарианците и веганите са изложени на по-голям риск от недостиг на витамин B12.

Фолат и фолиева киселина

Фолиевата киселина е отговорна за образуването на червени кръвни клетки, както и за растежа и функционирането на клетките. Особено важно е бременните жени да приемат фолат през първите три седмици от бременността, за да предотвратят вродени дефекти при плода.

Фолиевата киселина е синтетична форма на фолат, която се използва в хранителни добавки.

Как да си го набавим чрез храна?

Можеш да си набавиш фолат чрез зеленолистни зеленчуци, плодове – особено цитрусови, както и бобови растения. За някои хора може да бъде трудно да си набавят препоръчителното дневно количество фолиева киселина само чрез храна. В тези случаи те трябва да прибегнат до обогатени храни и хранителни добавки с фолиева киселина.

Витамин D

Получаването на достатъчно vitamin D е от изключително важно значение за усвояването на калций. Учени свързват дефицитът на Витамин Д с някои ракови и сърдечни заболявания.

Нашият основен източник на витамин D не е храната, а слънцето. Въпреки това, много храни днес са обогатени с него. Например, портокалов сок, мляко и зърнени култури. Други източници са риба, гъби и яйца.

Витамин B6

Витамин Б6 взима участие в повече от 200 биохимични реакции в човешкото тяло. Най-често се свързва с ролята си да регулира съня, апетита и настроението. Витамин B6 e важен и за когнитивните способности, имунната функция и производството на червени кръвни клетки.

Може да се набави чрез месо, зърнени храни, зеленчуци, плодове и други обогатени храни.

Витамин А

Витамин А отговаря за зрението, здравата кожа и имунната система. Намира се в предварително образувания витамин А (ретинол) и бета-каротин, който се превръща от тялото ви в активна форма на vitamin A.

Може да се набави чрез моркови, сладки картофи, спанак, броколи, яйца и млечни продукти, както и дроб.

Със здравословна и балансирана диета, която включва храни, съдържащи витамините, които ви липсват, можете да помогнете на организма си да се пребори с даден дефицит.

Ако имаш дефицит на дадена група витамини, можеш да се обърнеш към допълнителен прием на хранителни добавки.

Витамините Vita Active от LR са чудесен източник на това, от което се нуждае тялото ти – 10 витамина от 21 плода и зеленчука в една лъжичка!

Зареди тялото си с живот и енергия!

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *