Базови Масла – видове и употреба

Базови Масла – видове и употреба

Споделяне

Растителните масла представляват мазнини, които се извличат от различни части на растенията – семена, ядки, цветове, стъбла, листа.

Маслата се извличат чрез различни технологии – пресоване, парна дестилация, извличане с органични разтворители. В зависимост от вида на екстракцията, те се делят на етерични масла и базови масла. Етеричните се извличат при парна дестилация на цветове, листа или стъбла. Базовите масла се извличат чрез пресоване на ядки или семена.

Базовите масла са масла без аромат или с много малък такъв. Те се използват за разреждане на етеричните масла преди нанасянето им върху кожата по време на ароматерапевтичен масаж или при други локални приложения. Те помагат на кожата да абсорбира иначе трудно усвоимите етерични масла. Базовите масла нямат неограничен живот – заради високото съдържание на мазнини в тях, те гранясват (окисляват се) с времето. Затова много често в козметичните смеси се добавя витамин Е, който действа като естествен консервант. Всъщност, някои от базовите масла съдържат в себе си естествени токофероли (витамин Е) – антиоксидантният им ефект не само удължава срока им на годност, но и има благотворно влияние върху кожата.

Видове базови масла

Обикновено базовите масла се произвеждат от ядките, семената или ядрото на растенията. Някои от най-популярните базови масла са: кокосово масло, сладко бадемово масло, кайсиево масло, масло от авокадо, масло от гроздови семки, лешниково масло, конопено масло, шафраново масло и сусамово масло. Маслото от жожоба, което технически не е масло, а течен восък, също често се използва като базово масло.

Базови и етерични масла могат да се смесват и използват в лосиони за тяло, кремове, олио за тяло, олио за баня, маски за коса и балсами за устните. Етеричните масла не трябва да се прилагат директно върху кожата. Те са силно концентрирани и могат да предизвикат раздразване на кожата, както и други нежелани реакции. Комбинирането на етерично масло с базово масло позволява безопасното използване.

Как да изберете базово масло?

Изборът на базово масло зависи от вашия тип кожа, мястото, на което ще го прилагате, както и дали имате някакви алергии. За да разберете кое базово масло е най-подходящо за вас, експериментирайте с няколко. Най-напред нанесете малко количество от всяко върху кожата си и наблюдавайте как реагира тя.

Ако искате да нанасяте базово масло върху лицето си, например, маслото от гроздови семки е добър вариант (особено за кожа, предразположена към акне). Нанасянето на масла върху косата може да бъде полезно, ако косата е суха или повредена.

Ако целта е комбиниране на етерично и базово масло за масаж, в този случай са подходящи бадемовото масло, кокосовото масло, маслото от жожоба или маслото от кайсиеви ядки.

Употреба на базово масло.

Важно е да се отбележи, че някои базови масла могат да предизвикат алергии – най-вече при хора с алергии към ядки. 

Когато смесвате етерични масла с базови масла, избягвайте прякото излагане на кожата в контакт с етеричните масла. Препоръчително е също така да комбинирате маслата в проветриво помещение.

Бременните жени, тези, които кърмят, както и децата, винаги трябва да се консултират със специалист, преди да използват етерични масла.

Ние ви препоръчваме:

LR Soul of Nature Подхранващо Базово Масло за тяло за Мека и Нежна кожа

Нежно масло за тяло и за масаж с бадемово масло, масло от жожоба и маслен екстракт от Алое Вера, което подхранва и регенерира кожата.

За всички, които предпочитат богато масло за тяло / за масаж с неутрален аромат или искат да създадат масло за тяло / за масаж спрямо индивидуалните си предпочитания чрез добавяне на натурално чисти етерични масла.

  • Перфектно базово масло за смесване с отделните етерични масла LR Soul of Nature
  • С 97% натурални съставки
  • В устойчива опаковка от рециклирана пластмаса (rPET)

Начин на приложение:

Като масло за грижа за тялото – нежно масажирайте върху кожата след къпане.

Като масажно масло – нанесете малко по-голямо количество и използвайте за масаж с леки движения или малко повече натиск.

Към подхранващото базово масло може да добавите етерични масла LR Soul of Nature по ваше желание.

Начин на приготвяне:

Сложете точното количество етерични масла директно в бутилката на LR Подхранващото масло, затворете добре бутилката, разклатете и готово.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *