Деменция! Как да забавим „изчезването“ на мозъка?

Деменция! Как да забавим „изчезването“ на мозъка?

Споделяне

По данни на СЗО, над 50 милиона души по света страдат от деменция.

Деменцията е общ термин за симптоми като нарушена памет и мислене, които пречат в ежедневието. Под „деменция“ всъщност се разбира група мозъчни увреждания, при които се нарушава мисловния процес и запаметяването. Тя често се използва за назоваване на когнитивния спад, който настъпва с напредване на възрастта при повечето хора.

Какви са симптомите на деменция?

Като правило, деменцията се развива бавно, в продължение на няколко години. Скоростта на развитие зависи от причината на болестта и отделните индивиди. При някои хора обикновено процесът отнема около 8-10 години.  Пъвоначално е възможно да има проява само на един или два симптома от изброените. 

Първите признаци на болестта са:

 • Човек става разсеян, особено във връзка с това, което току-що се е случило
 • Има трудности в комуникацията. Хората не намират точните думи.
 • Хората започват да се губят в позната домашна обстановка.
 • Започва дезориентация във времето (час, ден, месец, година, сезон).
 • Не взема правилни решения.
 • Проявява безразличие към всичко.
 • Губи се интерес към любими занимания.
 • Започват чести промени в настроението (от депресия до възбуда).
 • Проявява се гняв и агресия в ситуации, за които няма причини.

Но ако оставите някои, на пръв поглед, безобидни навици в младостта си, рискът от появата на това заболяване значително ще намалее. 

Ето някои от тях:

 • Консумация на големи количества кафе. Пристрастяването към ободряващото сутрешно кафе може да доведе до сериозни проблеми с мозъка. Вярно е, че това става ясно не веднага, а след няколко десетки години. До този извод са стигнали учени от университета в Южна Австралия, чиито наблюдения установили, че колкото повече кафе консумира човек, толкова повече с годините намалява обемът на мозъка му. А това означава, че се повишава рискът от деменция и инсулт. Хора, които изпиват повече от 6 чаши кафе на ден, е 53 % по-вероятно да страдат от старческа деменция.
 • Fast food (бърза храна). Напълно възможно е появата на деменция в зряла възраст да е резултат от прекаляването с бургерите и пържените картофки, според специалистите от Австралийския национален университет. Според проведеното проучване, честата консумация на фаст фууд, помага не само да се развие диабет от втори тип, но и за преждевременното състаряване на мозъка, а по-късно и за неговата атрофия и деменция. Всичко това се дължи на високото количество захар в бургерите, пържените картофки и други видове обработена храна.
 • Прекаляване с колбаси. Само 25 допълнителни грама преработено червено месо на ден, включително кренвирши, колбаси, шунка, бекон, увеличават риска от деменция в напреднала възраст с 44 %. Според направено проучване от британски и американски изследователи, независимо от наследствеността или благосъстоянието, хора, които консумирали много червено преработено месо били с по-висок риск да заболеят от деменция. Привързаността към кренвиршите и колбасите може да доведе до напълно реални проблеми с мозъка в напреднала възраст, смятат учените.
Ето и още вредни навици, които да премахнете от живота си:
 • Недоспиване. Според учени от Бостъснкия университет, мозъците ни не почиват, а работят активно докато спим. Тогава в тях се създава прочистващ поток, който ни предпазва от заболявания, като деменция и Алцхаймер. Или по-конкретно в този процес е включена нашата глимфатна система, която служи за прочистване на токсините от централната нервна система. Докато сме будни в мозъка ни се натрупват протеините – прекурсори, наречени амилоид-бета-шипове. Именно  когато спим, мозъкът ни се прочиства от тях, благодарение на глимфатната система и това ни предпазва от натрупването на плаки и увреждането на неврони и връзките помежду им.
 • Прекомерна употреба на сол. Диета с високо съдържание на сол задейства сложен биохимичен процес в организма, поради което в мозъка се натрупват свободни тау протеини. Тяхната висока концентрация се смята за маркер за болестта на Алцхаймер и старческата деменция. Обикновено тези протеини участват в образуването на цитоскелета – клетъчната рамка. Ако обаче има дефицит на азотен оксид (което може да бъде предизвикано от прекомерна употреба на сол), те стават по-малко стабилни. Постепенното им натрупване в мозъка инхибира когнитивните функции.

Болестта е невъзможно да бъде излекувана – можете само да забавите изчезването на мозъка.

В стремежа си да помогнат на близките си, много хора се довериха на: 

LR Mind Master Brain & Body Performance Drink – напитка за повишаване на умствената и физическата работоспособност.

Подходяща за хора с НАПРЕГНАТО ЕЖЕДНЕВИЕ!

 

Изключително препоръчителна напитка за хора с ДЕМЕНЦИЯ!

Има доказани реални случаи, при които се наблюдава видимо подобрение в състоянието на страдащите от деменция – стават по-спокойни, нервната им система е успокоена, темпото на загуба на памет се намаля, дори се задържа до едно ниво. 

 • Защитава клетките от оксидантния стрес, благодарение на витамин Е
 • Когнитивната функция се нормализира благодарение на желязото
 • Енергийният метаболизъм също се нормализира, благодарение на витамините B1 и B12
 • Нервната система започва да функционира нормално
 • психологическата функция също се нормализира, благодарение на витамин B12
 • И не на последно място умората и изтощението намаляват благодарение на желязото и отново на витамин B12.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *