Етерични масла – Видове, ползи и приложение!

Етерични масла – Видове, ползи и приложение!

Споделяне

Концентрираните растителни есенции се наричат етерични масла. Техните свойства са доказани и използвани от векове.

Етеричните масла са течности, съдържащи ароматни съединения, извлечени от растения. Най-често ароматите се извличат чрез дестилация или студено пресоване. По този начин се “улавят” ароматите на растението. Те придават на всяко етерично масло характерната му същност.

Вдишването на етерични масла може да стимулира области от лимбичната система. Тя е важна част от мозъка и играе роля в емоциите, поведението, обонянието и дългосрочната памет. Лимбичната система управлява емоционалното поведение и е центърът на чувствата. Също така заедно с други части от мозъка участва в съхраняването на спомени.

Посредством лимбичната система за секунди се освобождават неврохимични вещества, влияещи на настроението, които могат да имат силен ефект върху нас, без да са филтрирани от главния мозък. Етеричните масла предизвикват нервни и мозъчни импулси. В резултат от това често се появяват емоционални реакции. 

Съществуват повече от 90 вида етерични масла. Всяко има своята уникална миризма и потенциални ползи за здравето. Ето някои от най-популярните етерични масла и ползите им за здравето:

 • Лавандула – използва се за облекчаване на стреса
 • Мента – използва се за повишаване на енергията и подпомага храносмилането
 • Лимон – използва се за подпомагане на храносмилането, настроението, при главоболието и др.
 • Бергамот – използва се за намаляване на стреса и подобряване на състоянията на кожата като екзема
 • Лайка – използва се за подобряване на настроението и релаксация
 • Сандалово дърво – използва се за успокояване на нервите и помага при фокусиране
 • Иланг-Иланг – използва се за лечение на главоболие, гадене и кожни заболявания

Здравословни ползи:

 • Помагат при стрес и безпокойство. Около 43% от хората, които страдат от стрес и тревожност, използват някаква форма на алтернативна терапия, за да облекчат симптомите си.. Що се отнася до ароматерапията, много от направените проучвания са показали, че миризмата на някои етерични масла може да работи заедно с традиционната терапия за лечение на тревожност и стрес.
 • Помагат при безсъние. Повечето направени проучвания по темата показват, че миризмата на етеричните масла, и най-вече на лавандуловото, имат положителен ефекти върху безсънието. Освен това е доказано, че миризмата на лавандулово масло подобрява качеството на съня при жените след раждане, както и при със сърдечни заболявания.
 • Облекчават главоболие. Нанасянето на ментово и лавандулово масло върху челото и слепоочието може да облекчи главоболието. Навремето, като традиционно средство против главоболие, персийците са прилагали смес от лайка и сусамово масло върху слепоочията.

Други приложения:

 • Много хора използват етерични масла, за да ароматизират домовете си или да освежат своето пране, например.

Използвайте за ароматизиране на помещения с аромалампа, аромакамък или дифузер. При използване с дифузер сложете 3-4 капки в дифузера и разпръсквайте максимум 3 пъти по 1 час на ден. Необходими са няколко минути, за да се развие ароматът. При използване с аромалампа сложете няколко капки във вече напълнената с вода купичка и загрейте, за да се изпари. След известно време долейте топла вода в купичката (в противен случай има опасност от счупване или пръскане). 

 • Етеричните масла се използват както като естествен аромат в домашна козметика, така и при висококачествени натурални продукти.

Смесете няколко капки от едно или повече етерични масла с подхранващото масло от LR и го използвайте за грижа за кожата и за масажи. Винаги внимавайте за дозирането!

Заради своите натурални ароматични и ефективни свойства етеричните масла са средство, което влияе на настроението чрез силата на природата. Във всяка капка масло е скрита цялата сила от душата на природата. Дори само чрез интензивното ароматно действие етеричните масла могат директно да разведрят настроението ни и да отпуснат сетивата ни.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *