Метаболизъм – 10 начина да го засилите

Метаболизъм – 10 начина да го засилите

Споделяне

Обмяната на веществата е процес, който превръща храната в енергия и се нарича Метаболизъм.

Процесът на правилен метаболизъм е важен за ежедневното функциониране на огранизма и зависи от различни фактори – гени, здравословно състояние, начин на живот и други.

Той е свързан с теглото, тъй като влияе на количеството енергия, от която тялото се нуждае във всеки един момент. В случай, че приемате повече енергия, отколкото тялото изразходва, то част от излишъка ще бъде складиран като мазнина.

Възниква въпросът може ли човек да влияе върху метаболитните процеси? Това е напълно възможно. Има много фактори, които напълно съзнателно могат да се регулират от волята на човека. Те променят скоростта, с която тялото гори приетите калории с храната и може да избегне трупането на мазнини по тялото.

Ето няколко съвета как да засилите своя метаболизъм:

1. Яжте протеини

Протеинът дава усещане за ситост много по-бързо от въглехидратите или мазнините, което ви помага да не ядете нездравословни закуски между храненията и да не гладувате. Протеините имат много по-висок термичен ефект от въглехидратите или мазнините, което спомага за ускоряване на метаболизма и отслабване.

2. Пийте зелено кафе

Зеленото кафе помага за ускоряване на метаболизма и отслабване. Чаша зелено кафе преди тренировка ви помага да имате повече енергия и да се потите по-бързо, помага ви да елиминирате по-лесно токсините от тялото. 

3. Пийте зелен чай

Зеленият чай спомага за ускоряване на метаболизма, поради активните вещества, които има в състава си, а също така предлага допълнителна енергия благодарение на кофеина. Пиенето на зелен чай преди тренировка ви помага да изгорите повече калории и да се чувствате по-енергични.

4. Винаги бъдете в движение

Не е достатъчно да отидете на фитнес за час-два и след това да останете цял ден, ще трябва да ходите толкова често, колкото имате възможност, до магазина в парка и т.н. Можете да правите почистване и всякакви други домакински дейности, защото всичко това ще ви помогне да имате по-буден метаболизъм.

5. Правете тренировки с висока интензивност

Този вид тренировки включват бързи и много интензивни серии от упражнения. Те могат да ви помогнат да изгаряте повече мазнини чрез увеличаване на метаболитния ви обмен, дори след като усилената ви физическа активност е приключила. Смята се, че този ефект е по-голям при тренировки с висока интензивност, отколкото при други видове упражнения.

6. Правете тренировки с тежести

Тренировките с тежести са най-ефективният начин за ускоряване на метаболизма и отслабване. Не е нужно да правите големи тежести, можете да правите тежести с 1-2 кг повече повторения, защото те ще ви помогнат да изгаряте мазнините по-бързо.

7. Наспивайте се

Добрият сън е много важна стъпка за метаболизма и здравето ни. Спокойният сън ще ви помогне да бъдете в по-добра форма и ще помогне на тялото ви да функционира по-добре.

8. Яжте пикантни храни

Пикантните храни, най-вече лютите чушки, са добър съюзник в борбата за засилване на метаболизма. Основният елемент, който се съдържа в лютите чушки, лютия червен пипер, чилито, черния пипер и джинджифила – капсаицин, повишава температурата на тялото и води до изпотяване и изразходване на повече енергия. Това ускорява метаболизма и помага да отслабнете.

9. Пийте повече студена вода

Пиенето на вода може временно да ускори метаболизма ви. Когато водата е студена, горенето на калории се увеличава, защото организмът използва повече енергия, за да я загрее до стойностите на телесната температура. Хората, които пият вода вместо подсладени напитки, много по-успешно се справят с намаляването на килограмите и запазването на теглото. Това е така, защото подсладените напитки съдържат калории и замяната им с вода автоматично намалява приема на допълнителни калории.

10. Използвайте кокосово масло, когато готвите

Кокосовото масло съдържа средни мастни киселини, които се усвояват по различен начин от повечето мастни киселини и се използват за производство на енергия.

Друг чудесен начин да подобрите метаболизма си е:

Гел за пиене Алое Вера с мед при стомашни проблеми

Ако и вие сте от хората, които имат рефлукс, гастрит, колит и всякакви проблеми, свързани със стомаха, определено се нуждаете от тази напитка!

Подходящ за хора със всякакви стомашно-чревни заболявания (проблеми със стомаха).

Заедно с подобряването на стомашните проблеми, тази напитка дава над 200 полезни съставки и подобрява метаболизма!

 

ПОЛЗИ:

+ СНАБДЯВАНЕ: Доставя важни хранителни вещества и подобрява оползотворяването на хранителни вещества

+ ЗАЩИТА: Подпомага обновяването на клетките и имунната система

+ МЕТАБОЛИЗЪМ: Подобрява метаболизма и прочиства организма  

Подбрани съставки:
-> 90 % гел от листата на Алое Вера
-> 9 % мед
-> 75 % витамин C1 за дневна доза

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *