Висок Холестерол – често задавани въпроси

Висок Холестерол – често задавани въпроси

Споделяне

Наличието на висок холестерол увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Какво представлява холестеролът?

Високият холестерол е сериозно състояние, което може да засегне всеки. Холестеролът представлява вид липид, който се движи в кръвта и е включен в структури, наречени липопротеини. Липопротеините с ниска плътност (LDL) по-често са наричани лош холестерол, тъй като те водят до развитието на атеросклеротични плаки по стените на артериите. Наличието на висок холестерол е сериозна предпоставка за мозъчен или сърдечен удар, за високо кръвно (хипертония) и други.

Образуването на голям брой плаки стеснява кръвоносните съдове, а това намалява кръвотока. Възможно е плаката да се разкъса и това да доведе до образуването на кръвни съсиреци (тромби), които да възпрепятстват снабдяването на кислород и хранителни вещества до мозъка или други жизненоважни тъкани.

От друга страна липопротеините с висока плътност (HDL) или т.нар. добър холестерол отнемат LDL холестерола от артериалните съдове и го пренасят до черния дроб, където той се преработва и изхвърля от организма.

Има само един начин да разберете дали страдате от „висок холестерол“ – изследване на кръвта. Почти всяка лаборатория предлага пакет специален пакет, който изследва общите стойности на холестерола, стойностите на HDL и LDL, както и триглицеридите. С това изследване може да посетите личния си лекар, за да провери дали страдате от висок холестерол.

Ето 6 от най-често задаваните въпроси за високия холестерол:

  1. Какво причинява високият холестерол на тялото ми? Високият холестерол може да доведе до стесняване на артериите и/ или втвърдяване на артериалните стени. Получава се натрупване на плака – комбинация от холестерол, мазнини, калций и фибрин. Тази плака намалява или изцяло блокира кръвообращението и може да доведе до мозъчен или сърдечен удар.
  2. Защо имам висок холестерол? При повечето хора високият холестерол е резултат от неправилен начин на живот – вредни храни и липса на физическа активност. При някои може да е резултат от генетична предразположеност. Високият холестерол се среща по-често и при затлъстели хора и пушачи.
  3. Защо имам висок холестерол, при положение, че се храня здравословно? Ако се храните здравословно и водите активен начин на живот, но все пак имате висок холестерол, вероятно става дума за генетична предразположеност. Поговорете с родители, баби и дядовци, за да разберете дали някой от тях има подобен проблем.
  4. Ще усещам ли някакво неразположение, ако имам висок холестерол? Не. При повечето хора високият холестерол се открива случайно, докато се изследва кръвта по други причини. Сам по себе си високият холестерол не причинява общо неразположение и не се отличава с определени симптоми. Точно това го прави особено опасен за хората, които не си правят профилактични изследвания.
  5. Може ли високият холестерол да е резултат от стрес? Стресът не е основната причина да имате висок холестерол. Но много изследвания потвърждават, че също е фактор. Когато сте под стрес, е по-вероятно да се храните неправилно, да не си доспивате, да не сте активни и да злоупотребявате с алкохол и цигари. Всичко това от своя страна директно влияе върху стойностите на холестерола.
  6. Мога ли да понижа стойностите на холестерола по естествен начин? За повечето хора промените в начина на хранене и физическата активност могат да понижат стойностите на лошия холестерол. Намалете червеното месо и високомаслените млечни продукти. Заместете ги с пилешко, пуешко и морски дарове. Включете повече фибри – плодове, зеленчуци, овесени ядки.

Също така може да заложите на качествени хранителни добавки, ако имате висок холестерол или пък желаете да се предпазите. Ние препоръчваме:

Reishi – азиатската гъба за по-добро качество на живота и в зряла възраст

Гъбата Reishi благодарение на веществата, които съдържа (тритерпентините, полизахаридите и протеогликаните), има следните свойства:

1. Подпомага контролирането на нивата на холестерол и глюкоза в кръвта.
2. Съюзник на организма в противодействието срещу хипертонията.
3. Подобрява работата на черния дроб.
4. Възпрепятства натрупването на тромбоцити.
5. Представлява антихистамин.
6. Потиска образуването на тумори чрез имуномодулация или потискане на ангиогенезата.
7. Защитава клетките чрез неутрализиране на свободните радикали.
8. Има благоприятно въздействие при безсъние.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *