Витамини – какво ги прави толкова важни?

Витамини – какво ги прави толкова важни?

Споделяне

Наличието на витамини в организма ти е от изклютелна важност за правилното му функциониране. Витамините не те зареждат с енергия, както правят въглехидратите, проините и мазнините, но въпреки това, те помагат на цялото ти тяло да расте и функционира оптимално.

Основни витамини

Тринадесет основни витамина спомагат повишаването на имунитета ти, укрепването на кости, заздравяването на рани, както и извличането на енергия от храната, която приемаш. Дефициът на някои витамини може да те направи летаргичен и уморен без видима причина. Недостигът на витамини те прави и уязвим към различни инфекции и заболявания, които могат да застрашат здравето и живота ти.

Видове витамини

Витамините се делят на мастноразтворими и водоразтворим. Мастноразворими са A, D, E и К. Те се съхраняват до шест месеца в мазнините в тялото ти. Витамините от групата B – B6, B12, рибофлавин, тиамин, биотин, ниатин, фолат и пантотенова киселина , а също и витамин C циркулират в кръвта ти. Тези витамини тялото не ги съхранява и поради тази причина трябва да си ги набавяш ежедневно.

Основни функции

Всеки един от тези тринадесет витамини има различна функция, но също така те работят и заедно. Витамин А отговаря за зрението, функцията на имунната ситема, кожата, косата и зъбите. Витамин C спомага усвояването на желязото в кръвта, както и осигурява имунна заяита и развитието на здрави тъкани. Витамин D, заедно с калцият, заздравява костите. Витамин Е улеснява използването на витамин К от тялото ти, който пък помага за съсирването на кръвта и заздравяването на костите. Витамин К спомага и образуването на червени кръвни клетки. Витамините от B комплекс спомагта метаболизма, функцията на мозъка и централната нервна система, производтсвото на хормони и правилната функция на клетките.

Дефицит на витамини

Недостатъчният прием на витамини рискува здравето ти и те прави по-уязвим към сърдечни заболявания, остеопороза и рак. Недостигът на витамин А може да доведе до трайно увреждане на нервите и анемия. Дефицитът на витамин C ще лиши организма ти и от производтсвтвото на колаген. При тежки случаи на дефицит на витамин C хората развиват скорбут, който се характеризира с болки в мускулите и ставите, умора, подути венци и червени петна по кожата. Дефицитът на витамин D причинява рахит при децата, изразяващ се като болка в костите и деформации. При възрастни допринася за лошото здраве на костите, автоимунни заболявания и високо кръвно налягане.

Как да си набавиш достатъчно от витамините?

Диетата с разнообразна и здравословна храна ще ти помогне да получиш всички витамини, от които се нуждаеш.

Ако спазваш даден хранителен режим или ако си вегетарианец и не си сигурен дали успяваш да си набавиш всичко необходимо, тези витамини могат да бъдат твоя помощник!

Ако децата ти отказват да се хранят с плодове и зеленчуци или ако търсиш лесен начин да се погрижиш за себе си и семейството си, то това е твоят инструмент да го направиш! Дари със здраве своето семейство!

Кликни тук и поръчай сега!

Витамините VitaActive са изцяло от растителен произход, който се състои в 21 плода и зеленчука. Една лъжичка от тези витамини на ден ще те дари с енергия за живот, като ще ти осигури и нужното здраве за това.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *