Витамин B6 – разбери сега дали имаш дефицит!

Витамин B6 – разбери сега дали имаш дефицит!

Споделяне

Витамин B6, известен още като пиридоксин, е един от осемте витамина в групата В комплекс.

Повечето хора получават достатъчно витамин B6 чрез храната си, но при наличието на дефицит на други витамини от В комплекс като фолат и В12, е по-вероятно да имаш и дефицит на В6.

Този витамин участва в повето от 150 ензимни реакции. Витамин В6 е тясно свързан и с правилната функция на нервната и имунна система.

Дефицит на витамин В6

По-често срещан при хора с чернодробни, бъбречни, храносмилателни или автоимунни заболявания, при пушачи, брененни жени и вегетарианци.

Представяме ти 7 симптома, които показват дефицит на В6.

1. Кожни обриви

Дефицитът на витамин В6 е една от основните прични за обривът себореен дерматит. Обривът може да се появи склпа, лицето, шията и горната част на гърдите. Има мазен люспест вид и може да причини подуване или бели петна.

Една от причините дефицитът на В6 да доведе до кожни обриви е, че той спомага синтеза на колаген, който е необходим за здрава кожа. В тези случаи, приемът на В6 може бързо да изчисти обрива.

2. Сухи или напукани устни

Хейлозата се характеризира с възпалени, червени и подути ъгли на устата. Често това е причинено от дефицит на витамин B6. Напуканите места могат да кървят и да се инфектират. Освен, че са много болезнени, напуканите устни могат да затруднят дейностите като хранене и говорене.

Възстановяването на нивото на витамин Б6 може да се случи както с храна, така и с хранителни довавки.

Важно е да се отбележи, че дефицитът на рибофлавин, фолат и желязо също може да причини това състояние.

3. Болезнен език

При недостиг на витамин B6, езикът може да се подуе, да бъде болезнен, гладък, възпален или зачервен. Това сътояние се нарича глосит.

Приемането на достатъчно от този витамин може да те предпази от тези неприятни състояния и да спомогне изчистването на глосита.

4. Резки промени в настроението

Недостигът на витамин Б6 влияе на настроението, като често допринася чувството за тревожност, раздразнителност или депресия. Това се случва, защото B6 е включен в производтсвото серотонин, който помага за контролирането на тревожност и депресия.

Проведено е проучване с лица с аутизъм, разделени на две групи. Първата група била с недостиг на витамин B6, а втората, получавала достатъчно от него.
Изследването показва, че тази група, която приема витамин B6 изпитва осезаемо по-малко поведенчески проблеми. Причината за това е помощта на този витамин в производтсвото на невротрансмитери.

5. Отслабена имунна система

Силната имунна система е ключът към превенцията на различни заболявания и инфекции. Недостигът на хранителни вещества и витаминичесто нарушава имунната ситема.

Дефицитът на Б6 води до намаляване на производтсвото на антитела, които са ти нужни в борбата с инфекциите. Недостатъчното количество от този витамин намаля и производтсвото на бели кръвни клетки.

6. Умора и липса на енергия

Дефицитът на витамин B6 може да те накара да се чувстваш необичайно изморен без видима причина. Това се дължи на ролята на този витамин в подпомагането на производтството на хемоглобин. Това е протеинът в червените кръвни клетки, който е отговорен за пренасянето на кислород в тялото. Недостатъчното количество кислород в клетките води до анемия.

7. Изтръпване и болка в крайниците

Недостигът на B6 може да причини и увреждане на нервите – периферна невропатия. Симптомите включват парене, изтръпване и болка , които често биват описвани като мравучкане. Увреждането на нерви може да доведе до проблеми с равновесието и затруднения с ходенето.


Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *